Miljöomsorg

Fotocollaget beskriver (från vänster till höger) miljöomsorg i La Maison Afrique FAIR TRADE.

.la maison afrique fairtrade ekologi

Material: Varorna i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment är samtliga tillverkade av lokala, förnyelsebara naturmaterial eller återvinning av skräp. Naturmaterialen utgörs främst av palmblad, gräs, vass, sisal. Dessa material är vildväxande utan tillförsel av bekämpningsmedel eller konstbevattning. Det är material som har tradition i hantverket och vars hållbara användning ger det vildväxande en plats i Madagaskars ekonomiska utveckling.
Återvinning av skräp: Materialet i metallhantverket utgörs av burkar för vilka återvinningssystem saknas på Madagaskar. Hantverket bidrar därmed till att avhjälpa ett f.n. ökande miljöproblem. Detsamma gäller plastavfallet som utgör material i tillverkning av pärlor.

Tillverkning: Ett genuint, småskaligt och miljövänlig hantverk. Processen från skörd av naturmaterial eller insamling av returmaterial fram till färdig produkt är i högsta grad manuell. Palmblad skördas genom regelbunden beskärning av palmer, gräs repas, vass skärs etc. Naturfibrerna bereds med handdrivna processer och soltorkas.
Merparten av naturfibrerna används ofärgade. I det fall färgning är aktuell används färgämnen som garanterat inte innehåller AZO-ämnen eller tungmetaller. Färgämnena uppfyller Öko-Tex 100 standarden.
Väskor sys samman av material bestående av handvävda eller flätade naturfibrer. En del av väskorna har handtag av läder. Lädret är vegetabiliskt garvat, fritt från krom.
Hattar flätas eller virkas av naturfibrer eller av handvävda raffiapalmblad, vilket är ett utmärkt material för tillverkning av kvalitetshattar. Hantverkarna är skickliga och noggranna i användningen av materialet. Miljöpåverkan i form av energianvändning och avfall är minimal.
Returmaterialet metallburkar till modellfordon klipps och formas med hjälp av handverktyg. Med tanke på hälsa och säkerhet för hantverkaren, används inga burkar som innehållit giftiga ämnen.
Kultur och naturvårdande myndigheter på Madagaskar kontrollerar och godkänner varorna före export. Samtliga varor är certifierade av Ministère de la Promotion de l 'Artisanat som handgjorda; "produits fait à la main".

Transport:
100% av varorna båtfraktas från Madagaskar till Sverige. Ett minimum av förpackningsmaterial (återvunna kartonger och säckar) används. I Sverige: Produkterna packas i kartonger. Inget annat förpackningsmaterial än ytterkartong används. Kartongerna levereras till butikerna med lastbil.

Bottom line: Madagaskar har en unik flora och fauna, är en av världens "biodiversity hotspots".
Att denna miljö skyddas från miljöförstöring och nedskräpning är av oändligt stort värde.