Anteimoro (bark)papper

Anteimoro papperet är ett papper som, utan någon annan tillsats, tillverkas av bark kokad i vatten. Barken som används är innerbarken på en buske (Avoha), vilken växer på Madagaskars öst och sydkust. Efter finfördelning av barken, kokning och bearbetning formas barkpappermassan till ark på tyg uppspänt i ram. Färska blommor, blad, strån kan placeras som dekoration i barkmassan. Arken torkas i solen, lossas därefter från tyget. Resultatet blir mycket vackra blomsterkort, presentpåsar etc pappersprodukter. Barkpapperet har även en unik textur: mjukt med en taktil yta. Ark i olika storlek, med eller utan blommor, är intressanta för origami, tillverkning av lampskärmar, konstnärsmaterial.
La Maison Afrique FAIR TRADE stödjer och samarbetar med Anteimoro papperstillverkare sedan 1995. Hantverkare för vilka det är familjetradition att få detta kulturellt och historiskt betydelsefulla hantverk att leva vidare. Nedan visas tillverkningen steg-för-steg hos hantverkare Mme Jéstine. I ateljén är de vanligen fyra personer.
Se fler av deras Anteimoro pappersprodukter i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment. Du finner dem under rubrik Present och interiör.